Ciasto amarantusowe z jabłkami

Dziś przedstawimy wam przepis na pyszne ciasto bez jajek i bez ugniatania 🙂 przygotujesz je szybko i łatwo, a efekty zadziwią wszystkich. Podstawą wykonania wypieku jest niezwykle zdrowy i bogaty w cenne składniki amarantus, nazwany zbożem XXI wieku.

Tak zwany amarantus bio, inaczej szarłat, zawiera pięć razy więcej żelaza niż szpinak. Nie zawiera glutenu. Jest źródłem białka, lepiej przyswajalnego niż to pochodzące z mleka czy soi, co jest szczególnie istotna informacją dla wegetarian. Ze względu na dużą ilość błonnika dobrze wpływa też na układ trawienny.

Dostępny jest w postaci poppingu i w postaci ziaren oraz mąki. Możesz zakupić amarantus bio w dobrych sklepach ze zdrową żywnością i ekologicznych.

Do naszego ciasta potrzebne będą także następujące składniki:

  • mąka amarantusowa 1 szlanka
  • popping z amarantusa ½ szlanki
  • mąka orkiszowa typ 630 ½ szlanki
  • płatki orkiszowe 1 szlanka
  • kasza manna 1 szlanka
  • mąka tortowa ½ szlanki
  • cukier 1 szlanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • margaryna bezmleczna 250 g
  • jabłka obrane i bez gniazd nasiennych 500 g

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz jabłek i margaryny dokładnie wymieszaj. Około 2/3 tej mieszanki wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Następnie połóż warstwę pokrojonych w kostkę jabłek. Na wierzchu umieść warstwę z pozostałej części suchej mieszanki. Na wierzchu ułóż gęsto plastry margaryny. Pamiętaj, że powinna być dobrze zmrożona i twarda. Piecz na 180°C około godziny.

Gotowe!


Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s