Przepis na mleko ryżowe

Nie wszyscy wegetarianie wykluczają z diety nabiału. Większość diet zawiera mleko i produkty mleczne, mimo to lubimy w swojej kuchni mieć również mleko pochodzenia roślinnego. Dziś przedstawimy Wam prosty i szybki sposób na samodzielne przygotowanie smacznego, zdrowego i pożywnego mleka ryżowego.

W sklepach dostępnych jest wiele produktów gotowych, jak popularne mleko ryżowe natumi. Możesz je z powodzeniem wykorzystywać, jeśli jednak masz odrobinę czasu i chęci, zachęcamy, by przygotować mleko samodzielnie.

Mleko ryżowe jest dość gęste, ale ale wystarczy dodać więcej wody, by otrzymać więcej mleka o delikatniejszym smaku, przypominającego mleko krowie.

Polecamy użyć ryżu brązowego, pełnoziarnistego. Mleko wyjdzie z każdego rodzaju, ale brązowy pełnoziarnisty jest bardziej wartościowy, a przy tym szeroko dostępny.Czego jeszcze będziemy potrzebować? Nasze składniki to:

  • 100 g ryżu,
  • laska wanilii ,
  • woda do ugotowania ryżu oraz 3-4 szklanki wrzątku do rozrzedzenia napoju.

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy z laską wanilii aż wchłonie całą wodę. Powinien być dobrze ugotowany, nawet lekko rozgotowany. Laskę wanilii wyciągamy, a gorący ryż przekładamy do miksera oraz zalewamy 3-4 szklankami wrzątku. Miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. minutę. Przecedzamy przez gęste sito bądź gazę. Odstawiamy do ostudzenia.

Mleko ryżowe jest doskonałe do do sporządzania koktajli, deserów, naleśników czy ciast. Dobrze nadaje się do płatków śniadaniowych. Samodzielnie przygotowane mleko możemy przechowywać w lodówce koło pięciu dni. Do najlepszych dostępnych w sklepach należy mleko ryżowe natumi. Samodzielne przygotowanie przysmaku nie zajmie nam jednak dużo czasu, a zapewni gwarancję satysfakcji 🙂

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s