Jak zrobić mąkę bezglutenową?

Gluten to tak zwana trucizna XXI wieku. Znajduje się wszędzie, a szczególnie tam, gdzie najmniej się go spodziewamy. Powoduje przyrost wagi, wzmożone łaknienie i inne negatywne objawy. Biała maka pszenna jest dla naszego organizmu niczym więcej, jak dawką kalorii i zapychaczem. Nie ma jednak bez niej ciast, pieczywa czy makaronu. Zaraz, zaraz. Czy aby na pewno? Przecież można ją zastąpić. Mąkę bezglutenową możemy łatwo przyrządzić samodzielnie – na różne sposoby.

Nie jest to ani drogie, ani trudne. W domowych pieleszach przygotować możemy zdrową, całkowicie ekologiczną mąkę jaglaną, ryżową, owsianą, migdałową czy kokosową. Dziś przedstawimy najłatwiejsze i najszybsze przepisy.

Jak zrobić mąkę bezglutenową jaglaną?

Bardzo szybka do zrobienia jest mąka jaglana. Aby ja przygotować, należy zmielić w blenderze, na najwyższych obrotach, surową kaszę jaglaną. Mielenie powinno trwać około trzech minut, aż uzyskamy całkowicie sypką, drobną mąkę.

Równie łatwe jest zrobienie mąki owsianej. Powstaje ona po prostu przez zmiksowanie w blenderze płatków owsianych. Cała czynność trwa może kilkanaście sekund.

Aby przygotować mąkę ryżową, zmiksuj suche ziarenka ryżu. W tym przypadku również ustaw blender na najwyższe obroty i miksuj kilka minut.

Jeśli nie wiedziałeś, jak zrobić mąkę bezglutenową, teraz pewnie jesteś pod wrażeniem. Pozbycie się z diety dużych ilości glutenu nie wymaga wiele wysiłku. To tylko kwestia świadomości oraz – przede wszystkim – chęci.

Reklamy

One thought on “Jak zrobić mąkę bezglutenową?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s