Olej kokosowy – nie tylko w kuchni!

Olej kokosowy to cenny składnik odżywczy. Wspomaga odchudzanie, pomaga budować tkankę mięśniową, zapobiega schorzeniom układu krążenia. Większość z nas, miłośników zdrowej kuchni, dbających o zbilansowaną dietę – z pewnością owe zalety dobrze zna. Czy jednak wiecie, że olej kokosowy można również z powodzeniem stosować jako środek kosmetyczny? Na wiele różnych, genialnych sposobów!

Jest on zbawienny nie tylko dla naszego zdrowia – ale także dla urody. Te zresztą idą ze sobą w parze, warto zatem wykorzystywać olej kokosowy w różny sposób. Oto niektóre jego bardziej i mniej oczywiste zastosowania, jako naturalny, ekologiczny kosmetyk o zbawiennym działaniu.

Oleju kokosowego możemy używać jako:

  • skuteczny środek na rozstępy
  • olejek do masażu
  • balsam nawilżający do ciała
  • nawilżający i natłuszczający skórę olejek do kąpieli
  • krem do twarzy o właściwościach przeciwzmarszczkowych i wygładzających
  • błyszczyk do ust, nawilżający i odżywiający
  • balsam do łagodzenia oparzeń słonecznych
  • środek łagodzący otarcia, odparzenia, zadrapania (także dla niemowląt)
  • olejek do nawilżania suchej skóry łokci, stóp itp.
  • odzywka do włosów i serum do końcówek
  • krem do golenia
  • olejek łagodzący po goleniu
  • zmieszany z cukrem – jako peeling do ciała
  • środek na problemy z łuszczycą i trądzikiem
  • z dodatkiem sody oczyszczonej, ksylitolu i olejków eterycznych, jako wybielająca pasta do zębów

Jako kosmetyk olej kokosowy ma naprawdę wszechstronne działanie. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe głęboko penetrują i odżywiają skórę. Dzięki temu ma on tak doskonałe właściwości nawilżające i wygładzające. Dzięki zawartości kwasu laurynowego posiada też właściwości antybakteryjne, przez co doskonale zwalcza między innymi trądzik. Stanowi naturalną barierę przed słońcem, wykazując to samo działanie co krem z filtrem PF10. Wywiera korzystny wpływ na włosy, gdyż trójgliceryd kwasu laurynowego jest bardzo podobny do ich białek. Posiada również związki wybielające zęby.

Jak widać, jest to prawdziwy eliksir urody! To jeden z niewielu naturalnych olejków posiadających tak szerokie zastosowanie. Nic, tylko kupić buteleczkę – i używać do woli.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s