Masło Ghee, sposób na zdrowy tłuszcz

Klarowane masło jest idealne do smażenia. Ma przyjemny, delikatny zapach, nie przypala się – i jest dużo zdrowsze niż zwykłe. Złożone jest wyłącznie z tłuszczów nasyconych, zatem jego spożywanie działa dobrze na nasze zdrowie i organizm. Można podgrzewać je do bardzo wysokich temperatur i długotrwale przechowywać bez lodówki.

Dziś prezentujemy sposób, w jaki możesz je samodzielnie przygotować. To nie takie trudne! Wymaga jednak dokładności, uwagi i pewnej wprawy.

Jakie masło kupić?

Pierwszą kwestią jest zastanowienie się, jakiego masła użyjemy, by przygotować nasze masło ghee. Najlepsze byłoby oczywiście to zrobione samodzielnie, z mleka prosto od krowy. Zakładamy jednak, że nie każdy ma taką możliwość i że większość będzie wolała kupić kostkę w sklepie. Jakie masło wybrać?

Z listy od razu skreślamy wszystkie produkty masłopodobne, margaryny, masmixy, masła roślinne, śmietankowe i inne. Powinniśmy kupić masło możliwie najlepszej jakości. Zawartość tłuszczu nie powinna być niższa niż 82%. Nasze masło możemy sprawdzić, ściskając kostkę w palcach. Po wyjęciu z lodówki powinno ono być twarde.

Masło ghee – przygotowanie

A oto kolejne etapy klarowania:

1. Dwie kostki masła wrzucamy do garnka i rozpuszczamy na większym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

2. Zmniejszamy gaz. Łyżką cedzakową zbieramy powstającą na powierzchni pianę. Proces cierpliwie powtarzamy aż do momentu, gdy piana przestanie się pojawiać. Uważamy, by masło się nie gotowało!

3. Po zabraniu całej piany delikatnie rumienimy masło, czekając, aż ściemnieje. Uważamy, by go nie przypalić, bo nabierze nieprzyjemnego gorzkiego smaku.

4. Masło odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

5. Przecedzamy przez gazę do szklanego słoika. W ten sposób pozbywamy się resztek piany i zanieczyszczeń.

6. Odstawiamy do stwardnienia w temperaturze pokojowej.

Gotowe!

Nasze masło możemy teraz długotrwale przechowywać w słoiku, w zwykłej szafce kuchennej, bez potrzeby trzymania w lodówce. Będzie miało przyjemny, lekko orzechowy smak i zapach. Masło Ghee pozbawione jest białka i innych substancji. Pozostaje sam tłuszcz, który można podgrzewać bez ryzyka przypalenia. Klarowane masło posiada też doskonałe właściwości zdrowotne. Między innymi pomaga zrównoważyć nadmiar kwasów żołądkowych i odbudować śluz na ścianach żołądka, wspomaga funkcjonowanie mózgu, uczenie się i zapamiętywanie.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s