Ostropest plamisty mielony na wątrobę

Popularnie znana jako oset niepozorna roślina posiada wprost zadziwiające właściwości, jeśli chodzi o wspieranie pracy układu pokarmowego. Mielony ostropest kosztuje grosze. Włączenie go do diety jest bardzo proste, a przynosi niezliczone korzyści, szczególnie jeśli chodzi o pracę wątroby.

Ostropest plamisty (Silybum marianum) chroni miąższ wątroby i nerek przed szkodliwym działaniem trucizn i wspiera ich funkcjonowanie. Jego działanie jest na tyle silne, że może on neutralizować nawet mykotoksynę muchomora sromotnikowego. Chroni też wątrobę przed szkodliwym wpływem dwusiarczku węgla, pestycydów czy alkoholu. Jest stosowany w chorobie alkoholowej. Popularny lek apteczny polecany na wątrobę, Sylimarol, oparty jest właśnie na ostropeście plamistym. „Oset” jest zatem naprawdę solidnym orężem w walce z uszkodzeniami wątroby.

Wykazuje także działanie antyoksydacyjne. Łagodzi stres oksydacyjny, przywracając równowagę wewnętrzną organizmu i zapobiegając nadmiernemu namnażaniu się wolnych rodników. Ostropest plamisty ma również, podobnie jak powszechnie polecana zielona, właściwości antykancerogenne.

Jak spożywać?

Mielony ostropest plamisty jest dostępny w aptekach i sklepach zielarskich w postaci sproszkowanej, w kapsułkach i drażetkach. Można stosować go nawet długotrwale, bez negatywnych skutków, pod warunkiem, że będziemy przestrzegać dawek podanych w ulotce.

Ostropest plamisty mielony doskonale nadaje do przyrządzania naparu (2 łyżeczki należy zaparzać we wrzątku). Można też dodawać go do herbaty (również max. 2 łyżeczki dziennie). Jego działanie zauważysz po około 2 tygodniach. Aby kuracja była jednak naprawdę skuteczna, powinna być kontynuowana przez dłuższy czas, minimum przez miesiąc.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s