Amarantus lepszy od pszenicy?

amarantus bioSzarłat wyniosły, znany również jako amarantus, znali już Inkowie i Majowie. To dla nich właśnie stanowił on podstawową roślinę uprawną zaraz obok fasoli, kukurydzy czy klasycznego ziemniaka. Współcześnie uznawany jest za zboże XXI wieku. Dlaczego?

Ze względu na składniki odżywcze zawarte w nasionach amarantusa oraz bogactwo witamin stanowi on lepszą bazę niż przetwory pszeniczne. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Dzięki wysokiej zawartości błonnika sprzyja on właściwej pracy układu trawiennego, wspomagają metabolizm. Są doskonałym źródłem wysokowartościowego białka dla osób niespożywających mięsa (wegetarianie) lub innych przetworów pochodnych zwierząt (weganie), a także dla osób, które aktywnie uprawiają sport. Ze względu na to, iż szarłat nie zawiera glutenu, dlatego stosowany jest jako produkt mączny w diecie alergików. Ponadto, zawiera wysoką zawartość skwalenu (lipidy opóźniające procesy starzenia), żelaza, magnezu.

Amarantus bio bogaty jest także w witaminy, które każdego dnia powinny znaleźć się w diecie każdego z nas, zwłaszcza jesienią.

Witamina A- niedobór powoduje kurzą ślepotę, pozostałe źródła bogate w witaminę A- wątroba, podroby, jarmuż, szpinak, marchew

Witamina D- witamina słońca, wpływa na utrzymanie prawidłowego składu fosforo-wapniowego oraz utrzymuje prawidłową strukturę i funkcjonowanie kości i stawów, ponadto ma znaczący wpływ na działanie układu krążenia, rozrodczego, immunologicznego i nerowowo- mięśniowego.

Witamina C- sprzyja prawidłowemu działaniu organizmu na wielu polach, m.in. zapobiega chorobom dziąseł, zębów, osteoporozie, wspomaga układ krwionośny i immunologiczny, ogranicza występowanie wtórnych infekcji, przyspiesza gojenie ran, a także zapobiega powstawaniu nowych.

Z Ameryki Południowej, za sprawą wypraw geograficznych aktualnie spotkać możemy go praktycznie wszędzie. W Polsce około 90% procent upraw amarantusa znaleźć można na lubleszczyźnie. Coraz częściej wykorzystywany jest jako składnik pasz, kasz, mąki i innych produktów bezglutenowych.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s