Kawa zielona lepsza od czarnej?

kawa zielona ziarnaKawa zielona to wcale nie nowoczesny produkt na rynku, jednak dotychczas traktowany po macoszemu przez wielu baristów, z uwagi na popularność palonych ziaren świeżo mielonej kawy klasycznej. Wielu miłośników kawy uważa za profanację stosowanie cukru bądź mleka, które skutecznie zabijają jej smak i aromat, jednak często zdarza się, że mocny posmak kawy czarnej nie do końca przypada nam do gustu. Wtedy, z pomocą przychodzi jej zielona kuzynka.

Kawa zielona, mielona lub w ziarnach, to alternatywa dla osób, które nie wyobrażają sobie poranka bez filiżanki kawy, jednak niekoniecznie z uwagi na smak, a moc. Kawa zielona jest nieco delikatniejsza i słabsza niż kawa czarna, jednak ze względu na sposób obróbki ziaren posiada znaczące działanie prozdrowotne.

Kawę zieloną produkuje się z ziaren kakaowca we wczesnym stadium dojrzewania. Wyprażone ziarna na słońcu z czasem przybierają ciemniejsze zabarwienie, pomarańczowe lub żółte. Zielone ziarna przeznaczone do mielenia to te same ziarna kakaowca, które służą do parzenia kawy klasycznej, czarnej. Ze względu na wczesny moment zbioru nasion, smak parzonej kawy zielonej jest znacznie delikatniejszy, a także nie zawiera tak dużo goryczy.

Kawa zielona- mielona czy rozpuszczalna?

Tak jak w przypadku kawy czarnej, zasady parzenia kawy zielonej są niezmienne. Naturalność składników oraz brak chemii raczej odnajdziemy w kawie mielonej, najlepiej zakupionej jeszcze w ziarnach do zmielenia zaraz przed samym parzeniem. W przypadku kaw rozpuszczalnych chemiczna obróbka ekstraktu kawy oraz ewentualne emulganty pozostawiamy w indywidualnym wyborze każdego smakosza.

Kawa zielona- właściwości

Kawa zielona, poza tym,że nadal zostaje w obszarze kaw i naturalnych energetyków, posiada wiele właściwości prozdrowotnych, które w odróżnieniu od klasycznej kawy czarnej, posiada silnej właściwości antyoksydacyjne, co skutecznie hamuje procesy starzenia organizmu i namnażania komórek rakowych. W porównaniu do zielonej herbaty, która też swojego czasu skutecznie zaczęła zastępować kawę (krótkie parzenie poniżej 3 minut powoduje nie wiązanie się teiny z garbnikami, dzięki czemu napar jest orzeźwiający i energetyczny), kawa zielona posiada silniejsze właściwości przeciwutleniające. Ponadto zawarty w ziarnach kwas chlorogenowy skutecznie obniża poziom wchłanianych węglowodanów, dlatego doskonale sprawdza się w trakcie zmiany stylu odżywiania lub walki z otyłością, wspomaga metabolizm.

Kwas kawowy zawarty w ziarnach kawy zielonej posiada właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na pracę układu moczowego, filtrację nerek skutecznie obniżając ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych i związanych z tym przykrych dolegliwości całego układu.

Parzenie

W zależności od produktu, jaki posiadamy sposób stosowania kawy zielonej bywa różny. Istnieją na rynku kawy rozpuszczalne z ekstraktem z kawy zielonej lub suplementy diety bogate w wyciąg z zielonej kawy. Jednak najlepsza, mimo wszystko, jest kawa zielona mielona, bez względu czy kupimy ją w postaci gotowej do parzenia czy całych ziaren.

W przypadku, gdy samodzielnie chcemy zmielić kawę, należy pamiętać, że ze względu na fakt, że nie były poddawane obróbce palnej ich struktura jest o wiele twardsza, dlatego warto najpierw rozbić je w moździerzu. Do zaparzenia kawy zielonej nie stosujemy wrzątku, co mogłoby skutecznie pozbawić napar wszelkich prozdrowotnych właściwości. Z uwagi na delikatny charakter powinna być parzona raczej jak herbata zielona, w temperaturze pomiędzy 90-95 stopni.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s