Biszkopty bezglutenowe – jak przygotować?

Dosyć często łapie mnie ochota na coś słodkiego. Dlatego eksperymentuje z różnymi bezglutenowymi przysmakami. Niektóre kupuję, niektóre robię sama w domu. A czasem i kupuje i robię, żeby porównać czy lepsze wychodzą domowe, czy nie opłaca się męczyć i lepiej kupić w sklepie.

Dzisiaj przedstawię przepis na ryżowe biszkopty bezglutenowe. Na 40 takich biszkoptów potrzebujemy:

  • cztery jaja
  • dwanaście łyżeczek cukru
  • cztery łyżeczki cukru waniliowego
  • dziesięć łyżek mąki ryżowej
  • dwie łyżki mąki kukurydzianej
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia

Zaczynamy od tego, że wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce. Czyli cukier, cukier waniliowy i obie rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Jak już to zrobię to nastawiam piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Następnie oddzielam żółtka od białek i białka ubijam w misce. Gdy już będą dobrze ubite, to dodajemy wymieszane sypkie produkty. Dopiero potem, dodajemy żółtka

i mieszam (ale już nie miksuje tylko delikatnie mieszam drewnianą łyżką) do uzyskania jednolitej masy.

Blachę wykładam papierem do pieczenia i łyżką nakładam porcje ciasta (ponieważ mam 40 piekę na dwóch blachach).

Moje biszkopty są całkiem smaczne i do kawy pasują całkiem nieźle. Możecie je wypróbować w domu i sami stwierdzić jak wam to podchodzi. Zamiast 40 możecie zrobić na początek 20 – podzielcie po prostu wszystkie składniki na pół. Jednak muszę się wam przyznać, że nie zawsze mi się chce piec biszkopty – wtedy po prostu kupuje biszkopty w balviten – sklep, gdzie zaopatruję się w zdrową żywność. No i muszę przyznać, że ciastka są smaczniejsze niż moje własne. Chociaż moje też są dobre i nie zajmują wiele czasu. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s