Ciasto bezglutenowe czekoladowe z pomarańczą

Bardzo popularna w sklepach jest czekolada z pomarańczą – więc czemu nie ciasto? I to w dodatku bezglutenowe, beztłuszczowe, a więc można z czystym sumieniem zjeść więcej. Takie ciasto to dobry pomysł na prezent na dzień kobiet dla dziewczyny – o ile oczywiście chłopak podejmie się takiego wyzwania:P Może lepiej będzie gdy same sobie upieczemy takie ciasto, a wykonanie podaję poniżej

Co potrzebujemy?
– pomarańcze – jedna duża lub dwie małe
– proszek do pieczenia – łyżeczka
– jajka – 6
– soda oczyszczona – pół łyżeczki
– mielone migdały – garść
– drobny cukier – 3/4 szklanki
– kakao – 4-5 łyżek

Porada: jeżeli jakieś składniki, jak jajka wyciągasz z lodówki, odczekaj kilka chwil, by miały temperaturę pokojową.

Wykonanie: Najlepiej już dzień wcześniej, lub ewentualnie kilka godzin wcześniej ugotować pomarańcze – zalać wodą, tak by były całe przykryte i gotować na małym ogniu ok. dwóch godzin po czym odstawić do wystygnięcia (po uprzednim odlaniu wody). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Pomarańcze wkładamy do pojemnika miksera i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dalej miksujemy – tylko przez chwilę (ok minuty) – nie dłużej. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, ciasto wlewamy do formy i gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy ciasto do środka, na około godzinę czasu (sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło). Wyciągamy odstawiamy do wystygnięcia i ozdabiamy skórką z pomarańczy – i ciasto bezglutenowe czekoladowe z pomarańczą gotowe. Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s