Bezglutenowe pieczywo- chleb z amarantusem

Nie wiem jak wy, ale ja mimo że aktywnie stosuję dietę bezglutenową nie wyobrażam sobie nie spożywać pieczywa tak mocno zakorzenionego w Polskiej kuchni. Nie jest to częsty składnik diety, ale od czasu do czasu nie mogę go sobie odmówić. Jak sobie radzę ze smakiem na pieczywo? Wykonuję własne wypieki bezglutenowe z błonnikiem. Aby chleb zawierał duże ilości tej substancji odżywczej należy użyć amarantusa zwanego inaczej zbożem przyszłości. Małe ziarenka tego produktu zawierają bardzo duże ilości błonnika.

Aby wykonać przepis na bezglutenowy chleb z amarantusem będziemy potrzebować: półtorej szklanki mąki z amarantusa, takiej samej ilości mąki ryżowej, pół szklanki mąki gryczanej oraz dwie trzecie szklanki ziemniaczanej. Do tego należy użyć około pół litra wody, trzy łyżki siemienia lnianego, trzydzieści gram drożdży, dwie łyżeczki cukru, jedną soli i dwie łyżki oleju.
Pierwszym krokiem w przygotowaniu chleba będzie wykonanie zaczynu. W tym celu drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i przykrywamy do wyrośnięcia na pół godziny. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy resztę płynnych odczynów łącznie z zaczynem. Ze wszystkiego powinniśmy uzyskać masę o konsystencji porównywalnej do budyniu. Jeśli wyjdzie za gęsta należy dodać wody.
Pieczemy w nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formie do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika uderzamy kilkukrotnie o płaską powierzchnię w celu odpowietrzenia ciasta. Następnie odkładamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Po odczekaniu, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni Celsjusza na 50 minut. Po tym czasie wykładamy nasz chleb do ostygnięcia, a następnie możemy już delektować się jego kruchą skórką i pysznym miąższem.
Pomysł na domowy chleb z amarantusem bez glutenu jest prostym, smacznym i zdrowym przepisem, który spokojnie każdy da radę wykonać w domowych warunkach. Jeśli stosujecie dietę bez glutenu to takie pieczywo spełnia jej restrykcje, a smaczny smak pieczywa wynagrodzi wysiłek włożony w jego wykonanie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s