Na słodko i wytrawnie naleśniki bez glutenowe

Każdemu z nas przychodzi czasami ochota na coś słodkiego, lekkiego oraz innego czy to na obiad, kolację lub śniadanie. Jedną z moich ulubionych potraw na chwilową odmianę smaku są naleśniki. Głównie kojarzą nam się one jako smażone placuszki zwierające mąkę- czyli gluten. Ja szczególnie je lubię ponieważ można je jeść zarówno na wytrawnie jak i na słodko.

Jeśli utrzymujemy dietę bezglutenową również możemy delektować się naleśnikami dzięki przepisowi na naleśniki bez glutenu, którym podzielę się z wami poniżej.

Do przygotowania będziemy potrzebowali po 50 gram mąki kukurydzianej oraz ryżowej, 15 gram mąki ziemniaczanej, szczyptę soli morskiej, 2 duże jaja, 300 mililitrów mleka (dowolne mleko- może być krowie, kozie, owcze czy nawet ryżowe) oraz 30 gram oleju kokosowego lub roztopionego masła.

Przygotowanie rozpoczynamy od wsypania wszystkich rodzajów mąki do miski, dodajemy sól, jajka oraz mleko. Wszystko miksujemy tak długo aż otrzymamy gładkie ciasto. Gdy ciasto jest dobrze wymieszane dodajemy roztopiony tłuszcz i ponownie dokładnie mieszamy. Natępnie tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Po odstaniu ciasto jest gotowe do smażenia. Na dobrze rozgrzaną patelnie na średnim ogniu nalewamy porcję w takiej ilości by rozlała się po powierzchni całej patelni cienką warstwą ciasta. Smażymy po około 30 sekund na każdą stronę.

Jeśli chcemy jeść naleśniki na słodko, możemy dodatkowo do ciasta dodać 1-3 łyżeczek cukru lub odrobinę aromatu wanilinowego.

Świetnym dodatkiem do naleśników bezglutenowych są jagody, banany, dżemy czy farsze z warzyw, serów i kurczaka. Dzięki temu przepisowi mogę zajadać się pysznymi naleśnikami bez glutenu. Polecam je wszystkim osobom ograniczającymi gluten.

Advertisements

One thought on “Na słodko i wytrawnie naleśniki bez glutenowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s