Aromatyczny chleb? Domowe wypieki!

Wypieki chleba są coraz częstszą praktyką realizowaną w domach. Pieczywo produkowane przemysłowo oraz stosowanie słabszej jakości mąki i produktów do wypieku powoduje, że dzisiejsze pieczywo nie ma takiego aromatu ani smaku jak pamiętamy. Dlatego coraz więcej ludzi piecze pieczywo we własnych piekarnikach.

Jeśli stosujemy dietę bezglutenową to jest i alternatywa, ponieważ są specjalne mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego. Sam proces przygotowania i wypieku jest zawsze dokładnie opisany na opakowaniu danych mieszanek. Zazwyczaj do przygotowania chleba w domowych warunkach po za mieszanką należy użyć zimną wodę i drożdże. Dodatkowo każdy chleb możesz wzbogacać własnymi dodatkami. Pestki dyni, słonecznik czy inne ziarna to tylko część z możliwych dodatków, które możesz dodać do własnego pieczywa. Jeśli tak uwielbiasz chrupiącą skórkę, przed pieczeniem możesz natrzeć ciasto oliwą. Sposobów na otrzymanie różnorodnego peiczywa z jednej mieszanki jest wiele.

Mieszanki są sporym ułatwieniem w wypieku domowego chleba, a najprostrze przepisy jesteśmy w stanie wykonać w 1h plus dodatkowy czas na leżakowanie i na wyrośnięcie. Łatwość i szybkość wykonania z całą pewnością przemawiają na ich korzyść. Jeśli macie już dość pieczywa z sieciówek, który nie ma smaku, aromatu ani zapachu, a po delikatnym zeschnięciu zamienia się gumę, to z całą pewnością powinniście spróbować domowego wypieku pieczywa. Jest to ciekawy sposób na urozmaicenie codziennej diety i przypomnienia smaku prawdziwego pieczywa.

1 komentarz do “Aromatyczny chleb? Domowe wypieki!

Dodaj komentarz