Gofry bezglutenowe

Gofry to przekąski, które lubią chyba wszyscy, od małych dzieci po dorosłych. W gofrach jest coś takiego, że mamy do nich słabość, a wizja dobrze przygotowanego gofra z owocami, dżemem, śmietaną i innymi dodatkami każdemu może zawrócić w głowie.

Gofry często kojarzą się nam z wakacjami, gdzie w przydrożnej kawiarence lub budce ze słodkościami zawsze ustawiają się kolejki po te świetne przekąski. Na szczęście, żeby zjeść dobre gofry nie trzeba już nigdzie jeździć, bowiem klasyczne i poręczne gofrownice możemy zakupić w wielu znanych nam sklepach.

Cały jednak szkopuł tkwi w tym, by odpowiednio przygotować ciasto na gofry, by nie było ono ani zbyt kleiste, ani zbyt lejące, tylko wtedy bowiem uzyskamy gofry o idealnej konsystencji i chrupkości, nad których smakiem będziemy się zwyczajnie rozpływać 🙂

Poniżej znajdziecie przepis na gofry nieco nietypowe, bowiem będą to gofry bezglutenowe, przygotowane z mieszanki mąk bezglutenowych, bez dodawania jajek i bez mleka, które zaskoczą was smakiem – obiecuję!

 

Do przygotowania ciasta na gofry bezglutenowe będziemy potrzebować:

  • 1 szklankę mąki kukurydzianej,

  • 1 szklankę mąki gryczanej,

  • 1 szklankę mąki jaglanej,

  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,

  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,

  • 1/2 szklanki oleju,

  • 1 szklani wody,

  • 2 szklanki mleka sojowego, orzechowego lub migdałowego,

  • ok. 100 g tofu,

  • odrobinę soli.

 

Przygotowanie gofrów bezglutenowych:

Cały proces przygotowania gofrów bezglutenowych nie jest w ogóle skomplikowany i wszystko uzależnione jest od właściwych proporcji naszych składników.

Do blendera wlewamy 2 szklanki wybranego przez nas mleka, 1/2 szklani oleju, 1 szklankę wody i tofu. Całość dobrze miksujemy.

W tym czasie w misce mieszamy wszystkie rodzaje mąki bezglutenowej razem z proszkiem do pieczenia, skrobią i solą.

Do suchych składników (mąki) dolewamy wymiksowane składniki mokre (to ważna zasada, którą warto zapamiętać) i całość dokładnie mieszamy. Na tym etapie musimy kontrolować konsystencję ciasta i w razie, gdyby było zbyt gęste dodajemy jeszcze trochę wody.

Nasze ciasto odstawiamy na jakieś 10 minut, bowiem mieszanka mąki jeszcze zgęstnieje i tutaj też warto jeszcze raz sprawdzić konsystencję ciasta na gofry.

Jeżeli wszystko jest w porządku i nasze ciasto przybrało właściwą formę możemy już bez przeszkód zabrać się do smażenia gofrów bezglutenowych. Nasze bezglutenowe ciasto smażymy na dobrze rozgrzanej gofrownicy.

 

Et voilà – tak oto przygotowaliśmy zdrowe i pożywne gofry bezglutenowe, które staną się hitem domowych podwieczorków czy imprezowych przekąsek.

Gofry można podawać z cynamonem, konfiturami, dżemem, śmietaną, owocami i wszystkim czego tylko zapragniecie 🙂

Smacznego!

Advertisements

One thought on “Gofry bezglutenowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s