ABC produktów

Zbilansowanie diety wegetariańskiej wymaga uzupełniania energii, białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Do dyspozycji mamy pełny wachlarz produktów naturalnych, z których możemy do woli korzystać, tworząc swój wartościowy, zdrowy i smaczny jadłospis.

Jakie składniki powinni uzupełniać wegetarianie oraz gdzie możemy je odnaleźć?

  • Wapń  produkty mleczne, ciemnozielone warzywa liściaste, brokuły, suszona fasola,
  • Białko – produkty mleczne, jaja, produkty sojowe, orzechy,
  • Żelazo – jaja, suszone owoce, zielone warzywa liściaste, zboża i pieczywo wieloziarniste,
  • Cynk – orzechy, pestki z dyni, kiełki pszenicy, owoce (arbuz), czekolada,
  • Witamina B12 – produkty mleczne, jajka, zboże, pieczywo, soja, ryż, ryby,
  • Witamina D – mleko i produkty mleczne, jaja, oleje roślinne, sery dojrzewające
  • Białko – białkami pełnowartościowymi są białka znajdujące się w produktach zwierzęcych. Dostarczają one wszystkich aminokwasów egzogennych niezbędnych organizmowi. Białka roślinne należą do białek niepełnowartościowych. Największą wartością wśród białek roślinnych charakteryzuje się białko soi. Można nim częściowo zastępować białko mięsa, dlatego soja obowiązkowo powinna znajdować się w jadłospisie wegetarianina. By uzupełnić aminokwasy i zwiększyć wartość białka, powinno się łączyć produkty zbożowe z roślinami strączkowymi i warzywami.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s